Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznavanje s iskustvima vojvo|anskih Hrvata

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore Marija Vučinović i koordinator u Nacionalnom vijeću Hrvata u Crnoj Gori Zvonko Deković bili su 31. siječnja, tijekom boravka u Subotici, u posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću, a sutradan, 1. veljače, posjetili su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici i Mađarsko nacionalno vijeće, dok su 2. veljače posjetili Novinsko-izdavačku ustanovu »Hrvatska riječ«. Tijekom boravka u Subotici, dvočlano izaslanstvo iz Tivta imalo je i neformalne susrete s hrvatskom zajednicom na Prelu mladeži DSHV-a i na tradicionalnom Velikom prelu.
Predsjednica hrvatske političke stranke HGI Marija Vučinović kaže kako je cilj posjeta bio upoznavanje društveno-političkog života hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ona je mišljenja da su Hrvati u Republici Srbiji ostvarili više na području manjinskih prava, nego Hrvati u Crnoj Gori, a kako postoji problematika koja je veoma slična za ove dvije manjinske zajednice, određena iskustva ovdašnje hrvatske zajednice mogla bi se primijeniti i u Crnoj Gori.
UTEMELJENO PRVO HR-VATSKO NACIONALNO VI-JEĆE U CRNOJ GORI: »Prema posljednjem popisu pučanstva provedenom 2003. godine, u Crnoj Gori živi 7000 Hrvata, što je 1,1 posto od ukupnog broja stanovnika. Na temelju Zakona o manjinskim pravima i slobodama, u Tivtu je 21. prosinca održana Elektorska skupština za izbor članova prvog Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori. U Ministarstvu za zaštitu ljudskih i manjinskih prava prijavljeno je 70 elektora, koji su osigurali po trideset potpisa od pripadnika naše hrvatske zajednice. Na Elektorskoj skupštini izabrano je 13 članova Vijeća, dok su članovi Vijeća po funkciji: predsjednica HGI, zastupnik HGI u Skupštini Crne Gore, predsjednik odborničkog kluba Skupštine Tivat i predsjednik vijećničkog kluba Općine Kotor. Pred nama je zadaća uspostave i izgradnje hrvatskih institucija obrazovanja, informiranja i kulture u Crnoj Gori. Glede informiranja, za sada imamo ‘Hrvatski glasnik’. Prvi broj tiskan je veljače 2003. godine, a časopis izdaje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore«, rekao je Zvonko Deković prilikom posjeta HNV-u, gdje su goste s radom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji upoznali predsjednik HNV-a Branko Horvat, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić, potpredsjednik Vijeća Josip Ivanović i tajnik Vijeća Ladislav Suknović. 
ŠTO POKAZUJE STATISTI-KA?: Branko Horvat je rekao kako je Hrvatsko nacionalno vijeće utemeljeno prije pet godina radi ostvarenja manjinskih prava hrvatske zajednice u oblasti informiranja, obrazovanja, službene uporabe jezika i kulture, te je is-taknuo ostvarene rezultate u sferi obrazovanja, navodeći kako ove godine učenici pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku od prvog do sedmog razreda u osnovnim školama u Subotici i okolici, a istaknuo je važnost pokretanja prvog hrvatskog gimnazijskog odjela, također u Subotici, naglasivši kako će jedna od zadaća HNV-a biti osnivanje Hrvatskog srednjoškolskog centra u sklopu kojega bi bio i učenički dom, čime bi se omogućilo pohađanje hrvatskih gimnazijskih razreda hrvatskim učenicima iz svih krajeva Vojvodine.
Govoreći o temi informiranja, Slavica Peić je istaknula kako je NIU »Hrvatska riječ« jedina profesionalna ustanova hrvatske zajednice. »Osim djelatnosti ove ustanove u sferi informiranja na materinjem jeziku, hrvatska redakcija priprema program koji se emitira na programu Radio Subotice svakim radnim danom i vikendom u trajanju od po tri sata, a na valovima Radio Bačke emitira se emisija na hrvatskom jeziku jednom tjedno u trajanju od sat vremena. Problem je nedovoljna zastupljenost programa na hrvatskom jeziku na državnom elektroničkom mediju Radio-televiziji Vojvodine, za sada se na ovom mediju emitira samo dvotjedno televizijska emisija ‘Prizma’, što je neusporedivo manje od ostvarenih prava drugih manjinskih zajednica glede informiranja na materinjem jeziku na ovom državnom elektroničkom mediju«, rekla je Slavica Peić.
Na koncu sastanka u HNV-u Zvonko Deković je istaknuo važnost očuvanja materinjeg jezika, prije svega u sferi obrazovanja, jer je inače proces asimilacije neumitan. »Prema popisu pučanstva 1990. godine, u Tivtu je živjelo 97 posto Hrvata, u Kotoru 67 posto, a u Herceg Novom 72 posto Hrvata. Prema popisu pučanstva 1990. godine, u Tivtu je živjelo 23 posto Hrvata, u Kotoru 7 posto, a u Herceg Novom samo 2 posto«.
U DOMU DSHV-a: Domaćini gostima iz Crne Gore u Domu Demokratske saveza Hrvata u Vojvodini bili su predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Petar Kuntić, dopredsjednici ove stranke Josip Gabrić, Martin Bačić i Dujo Runje, predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić i član Predsjedništva DSHV-a i zamjenik predsjednika Općine Subotica Pero Horvacki. Rad političke stranke HGI ukratko je predstavila Marija Vučinović.
»Naša stranka postoji od 2002. godine, kada smo se pojavili na lokalnim izborima u Tivtu, gdje živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori. Participiramo u lokalnom parlamentu u Tivtu sa šest vijećnika, a član naše stranke je predsjednik Skupštine. Pojavili smo se i u Kotoru na izborima, gdje sada imamo dva vijećnika, a u međuvremenu smo oformili općinske odbore HGI u Baru i Podgorici. Dali smo naš doprinos i na referendumu za samostalnu Crnu Goru. Prije referenduma usvojen je Zakon o nacionalnim manjinama, prema kojemu smo kao manjinska stranka imali garantirane mandate u republičkom parlamentu. Međutim, na inicijativu Narodne stranke, dva članka u Zakonu kojima se garantira zastupničko mjesto, ukinuti su pred Ustavnim sudom. To je izazvalo veliku polemiku među manjinskim političkim strankama u Crnoj Gori, jer su poslije referenduma slijedili parlamentarni izbori. I za našu stranku je bila dvojba ići li ne u koaliciju s DPS-om i na taj način dobiti parlamentarnog zastupnika. Odlučili smo se za koaliciju i vrijeme je pokazalo kako je to dobra odluka. Naš parlamentarni zastupnik je bio član odbora povjerenstva za izradu novog Ustava nakon proglašenja samostalnosti Crne Gore. Dakle, prvi put smo kao stranka zastupljeni u parlamentu, a Hrvati se prvi put spominju u Ustavu, a spominje se i hrvatski jezik«, rekla je Marija Vučinović i naglasila kako HGI aktivno sudjeluje u političkom životu Crne Gore.
Petar Kuntić je gostima govorio o radu DSHV-a i istaknuo značaj prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, kada je DSHV stupio u koaliciju s Demokratskom strankom, što je rezultiralo da DSHV dobije narodnog zastupnika u republičkom parlamentu. Josip Gabrić je govorio o problematici nedostatka nacionalne svijesti kod onih koji ne prihvaćaju da su pripadnici hrvatskog naroda, nego smatraju da su samo Bunjevci. Martin Bačić je rekao kako su glasači DSHV-a dobro prihvatili spomenutu koaliciju, što se vidjelo na predizbornim skupovima, a naglasio je da je DSHV osnovao stranački pomladak, te hrvatski forum žena »Cro femina«. Mata Matarić je rekao kako je važno da političke stranke nacionalnih manjina sudjeluju u izvršnoj vlasti u općinama zbog ostvarivanja manjinskih prava, dok je Dujo Runje istaknuo kako se osnovni fokusi stranačke politike DSHV-a usmjeravaju na oživotvorenje manjinskih prava, od kojih je jedno od najvažnijih pravo na obrazovanje na materinjem jeziku. Na koncu, Pero Horvacki je naglasio kako se DSHV bavi i aktualnom problematikom u oblasti poljoprivrede.
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika